6 Mart 2014 Perşembe

Şirince Köyü, İzmir

Şirince Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı. İzmir’de gezilecek yerler denince ilk akla gelen yerlerden biri olan Şirince Köyü, Selçuk’a 8 km, Efes Antik şehrine 12 km ve Kuşadası’na ise 30 km uzaklıkta bulunuyor. Zeyin ağacı kaplı yemyeşil tepelerin arasına kurulmuş, özgün tarihi mimarisini korumayı büyük ölçüde başarmış ve son dönemlerde turistlerin de fazlaca rağbet ettikleri bir köy.
Yüzyıllar önce 1.800 olan nüfuslu bir Rum köyü olan Şirince Köyü’ne, mübadele ile birlikte Rumelili Türkler yerleşilmiş. Şirince’nin mübadele öncesi bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğe dayalı olan ekonomisi, bir tütün bölgesinden gelen yeni yerleşimcilerinin elinde bir süre aksamış. Son yıllarda gelişen turistik önemiyle beraber, bu sektörler de yeniden gelişmeye başlamış.
Bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, Şirince’de şeftali, incir, elma ve ceviz de yetiştiriliyor.

Özgün adı olan Kırkınca’nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet ediliyor. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.
Adı gibi bu şirin köy, özellikle hafta sonu turistlerince dolup taşıyor. Bölgedeki tarihi yörelere yakınlığı nedeniyle yabancı turistlerin de uğrak yeri.
Şirince adına yakışır şekilde yemyeşil ve doğallığını yitirmemiş bir yer. Sit alanı ilan edilmiş köy mimari dokusu, eskisine sadık kalınarak korunmuş. Bütün evleri iki katlıolan Şirince, uzaktan yemyeşil bir doğa içerisinde adeta bir tablo gibi görünen konaklarıyla büyülüyor. Şirince’nin taş döşeli dar sokaklarında, eski evlerin arasında yürümek son derece keyifli. Sokaklarda gezerken tarihte zaman yolculuğu çıkılmış gibi hissediliyor.
Köyün sakinleri son derece sıcak ve içten. Köyde çok sayıdaki ev restore edilerek pansiyon ve restorana dönüştürülmüş.
Şirince Köyü-Sirince-Koyu
Şirince sokaklarında gözlemeden çöp şişe, yerel ot mezelerinden şirince köfteye kadar geniş bir yelpazede lezzetli yiyecekler ziyaretçilere sunuluyor. Buranın dağlarında yetişen otlarıyla yapılmış mezeleri çok ünlü. Efe kebap, çökertme, keşkek ya da saç kavurma Şirince’de en çok tercih edilen yemekler arasında yer alıyor.
Şirince’ye gelip de bir, bu şirin köyden bir şeyler almadan dönmek biraz zor. Kıyafetten şaraba, sabundan cam işlerine kadar çok çeşitli ürünler ve nadide el sanatları ürünleri ziyaretçilere sunuluyor. Şirince’nin hemen hemen bütün sokaklarında el yapımı ürünleri tezgahlarda görmek mümkün.
Şirince Köyü-Sirince-Koyu

Yöresel takılar, eşarplar, tahta oyma eşyalar her gün köylüler tarafından sokak tezgahlarında satışa sunuluyor. Meyve şarabı satan birçok dükkan var. Üreticiler, suyu çıkabilen her meyvenin şarabını yaptıklarını söylüyorlar.
Şirince Köyü gezildikten sonra, dinlenmek için en uygun yer, asırlık çınar ağaçları gölgesinde Çınaraltı Meydanı.
Taze demli bir çay bu şirin köyde tüm yorgunluğu almaya yetiyor.
Şirince’ye konforlu bir ulaşım sağlamak için araba kiralama hizmetlerinden faydalanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder