6 Mart 2014 Perşembe

Bedava Seyahat Etmenin 5 Yolu

Bedava seyahat etmenin en güzel yöntemlerinden biri de gönüllü programlara katılmaktır.
Sadece gelişmiş ülkelerde değil hemen her kıtada, çok çeşitli alanlarda hizmet veren gönüllü organizasyonlar bulunuyor.
Bu organizasyonların bazılarına katılmak tamamen ücretsiz iken bazıları için düşük miktarda bir ücret ödenmesi gerekiyor.
Gönüllü olarak çalışırken yaptığınız iş için maaş benzeri bir ücret almazsınız. Bununla birlikte yiyecek, barınma, dil eğitimi, yerel ulaşım gibi konularda para harcamadan yardım alındığı gibi, az miktarda cep harçlığı bile kazanılabiliyor.

Bedava seyahat için katılabilecek gönüllü programlar:

1. WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms)

WWOOF-Woofing

www.wwoof.org – organik tarım yapılan çiftliklerde yemek ve konaklama karşılığı iş önerilir. Bu sitemde, 1 hafta veya yıllarca çalışmak mümkündür. İlk defa İngilterede, 1971 yılında başlayan ve şimdi yaklaşık 90 ülkede hizmet veren bu organizasyonda hemen herkese uygun bir iş vardır. Woofing olarak da tanımlanan bu yöntemle hiç deneyim olmayan konularda bile bilgi sahibi olup kendini geliştirmek ve yeni yetenekler kazanmak mümkün. Ayrıca aynı çiftlikte woofing hizmeti için gelen diğer gezginlerle tanışıp yeni arkadaşlıklar kurma, takım çalışması konusunda kendini geliştirme fırsatı veriyor.
Türkiye’de Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği aracılığı ile hizmet vermektedir. “Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası” projesi, kısa adıyla TaTuTa, WWOOF Türkiye projelerini yürütmektedir.

2. Help Exchange, Worldwide

HelpX

www.helpx.net – Dünya çapında gönüllü hizmet için hostlarla gönüllüleri buluşturan bu site aracılığıyla özellikle Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve Amerika’da hem seyahat etmek hem de yeni ailelerle tanışıp yeni şeyler öğrenmek mümkün. Evinde, bahçesinde, çiftliğinde veya işletmesine yardımcı bir ele ihtiyaç duyan host aileler bu yöntemle yetenekli ellere kavuşurken, bu sistemi kullanan gezginler de hem konaklama hem de yeme-içme masrafı yapmadan aileler için günde birkaç saat çalışarak karşılıklı fayda değişimi yapıyorlar.
HelpX sisteminde, Sunulan hizmet çit onarmak, ot ayıklamak, meyve toplamak olabileceği gibi, çeşitli sosyal hizmet sunun gruplarda okuldaki öğrencilere yardım etmek, özürlülere ders vermek veya bir restoranda garson olarak çalışmak da olabilir. Daha detaylı bilgi için HelpX veya Help Exchange Nedir? makalesini okuyabilirsiniz.

3. Conservation Volunteers, Avustralya ve Yeni Zelanda

Conservation-Volunteers
www.conservationvolunteers.com.au – Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer birkaç ülkede faaliyette olan bu organizasyonda, eko turizmi teşvik edip, doğal ortamları korumak için geliştirilmiş çeşitli kısa süreli projelerde takım halinde çalışma fırsatı veriyor.
Haftalık 100$ gibi bir ücret ödeyerek hem barınma hem de yiyecek ihtiyaçları karşılanabiliyor. İngiltere’de bulunan BTCV de benzer bir hizmet sunuyor. (British Trust for Conservation Volunteers): www.btcv.org.uk.

4. Birleşmiş Milletler Gönüllüsü, Dünya Çapında

Birleşmiş-Milletler-Gönüllü
www.unv.org – Doğal afetler sonrası, ülkelere sağlık ve ekonomik alanda yardım götürmek amacıyla Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulmuş bir organizasyondur. Bu organizasyonda yer almak için tescillenmiş bir uzmanlık alanınızın ve deneyiminizi olması gerekiyor. BM bu amaçla ülkelerin bu alanda hizmet sunan sivil toplum örgütleri ile çalışmaktadır.

5. HF Tatil Programları İçin Grup Liderleri, Avrupa

HF-Holidays
www.hfholidays.co.uk –  Avrupanın yürüyerek tatil organize den programlarından biri oln HF Holidays, yemek ve konaklama karşılığı bilgi ve yeteneklerinizi kullanarak Avrupa’nın 70 ten fazla destinasyonda gezmenizi sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder