15 Mart 2014 Cumartesi

Kıbrıs’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey


Evet, Kıbrıs mitolojik güzel Afrodit’in yani Yunan aşk ve tutkunun tanrıçası doğum yeri. Afrodit tanrıçalık mertebesine yükselmeden önce batı Kıbrıs’ın başkenti Paphos’un yanındaki bir adada doğup büyümüş.

Kıbrıs, yurtdışı tatili için en kolya, en yazkın ve cazip turistik adalardan birisi. Akdeniz güneşi altında parıldayan tertemiz suları ve sakin upuzun kumsallarıyla deniz, kum, güneş ve gece hayatı için çok şey vaad ediyor. Geçmiş uygarlıkların zenginlikleriyle dolu tarihiyle de ilgi çekici bir yer. Doğal güzellikleri ve Akdeniz mutfağının lezzetleriyle de baştan çıakrıcı bir tatil yeri.
Her yıl Kıbrıs’ı yaklaşık 2 milyon turist ziyaret ediyor. Güneşin tadına doyulmayan sahilleri, nefis yemekleri ve olağanüstü günbatımlarına rağmen yine de güvenlik, kültürel ve tarihi ile ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunuyor.

Kıbrıs hakkında bilmeniz gereken 10 şey:

#1-Kıbrıs Afrodit’in doğum yeridir

M.Ö 4. yy’a dayanan Krallar Türbesi’nin bir kısmı da burada bulunuyor. Ayrıca Roma dönemine ait birçok kale, tiyatro, saray, villa gibi arkeolojik kalıntılara da ev sahipliği yapıyor.

#2-Ataerkil toplum


Özellikle kadınların unutmaması gereken şey, Kıbrıs ve orda yaşayanlar sadece inançlarına çok bağlıdır ve çoğu Müslümandır. Erkekler hem sosyal hem politik konumlarda en güçlü konumdadırlar. Mesela, dini görevlerde sadece erkekler yer alabilir (hem Müslümanlık hem Hristiyanlıkta) ve politik seçimlerde yine sadece erkekler yer alabilir. Kadınlar genelde daha düşük statülerde çalışır ve genellikle ev işlerinden sorumludurlar. Son 10 yıla kadar evlilikler bile halen görücü usulü yapılıyordu.

3-Kıbrıs para birimi

Kuzey Kıbrıs  Türk Lirası kullanıyor. 1 Ocak 2008 itibariyle Güney Kıbrıs’ın resmi para birimi  Euro oldu.

Hemen hemen tüm bankalar yaygın olarak kullanılan tüm para birimlerini çevirebiliyor.

4- Kıbrıs vize

Kuzey Kıbrıs’a turistik giriş için vize gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeri vatandaşları Kıbrıs’a sadece nüfus cüzdanlariyla giriş yapabiliyorlar. Turist olarak  3 aylik süreyi geçirmemeleri gerekiyor. Ayrıca kalış tarihinizden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir pasaportunuz olması gerekiyor.
Avrupa Birliği, ABD, Kanada, Meksika, Japonya, İsviçre, Norveç, İsrail, Pakistan, Azerbaycan, Avusturalya ve Yeni Zelanda vatandaşları ülkeye giriş yaparken havalimanında vize alabiliyorlar.  Diğer ülke vatandaşlari elçilik veya temsilci ofisleriyle görüşüp vize alabilirler.

Avrupa Birligi üyesi vatandaşlar Güney Kıbrıs’a girişlerinde 3 aylik süreyle vizeye ihtiyaçlari yoktur. Diğer ülke vatandaşlari içinse; Avrupa Birliğinde vize rejimi Güney Kıbrıs için de geçerlidir. Güney Kıbrıs’a ise pasaport kullanmadan giren bazı ülkeler de mevcut. Norveç, Liçhenştayn, İsviçre ve İzlanda gibi. Bu ülke vatandaşları kimlik kartlarını gösterip giriş yapabiliyorlar.

5-Trafik kuralları

Trafik, İngiltere’de olduğu gibi burada da yolun sol tarafınan akar. Kuzey Amerikalı turistlerin kalitesiz yol ve sürüş standartlarından ve çok pis yollardan dolayı fazlasıyla yakındıkları sıkça duyuluyor.


6-Elektrik Prizleri


Çevirici mutlaka gerekecektir çünkü Kıbrıs aynı İngiltere’de olduğu gibi 3 girişli 240 voltluk prizleri kullanıyor. Dolayısıyla her türlü elektrikli cihaz için bir çevirici adaptör gerekecektir.
Trafik, İngiltere’de olduğu gibi burada da yolun sol tarafınan akar. Kuzey Amerikalı turistlerin kalitesiz yol ve sürüş standartlarından ve çok pis yollardan dolayı fazlasıyla yakındıkları sıkça duyuluyor.

7-Kıbrıs’ın Politik Durumu


974’den beri Kıbrıs, Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılmıştır. Ayrılma sebebi de Atina hükümetinin desteklemiş olduğu askeri darbe sırasında Türklerin ayaklanması. Ada’nın Kuzey kısmı çoğunlukla Kıbrıslı Türklere, Güney kısmı ise Kıbrıslı Yunanlara ait. Sınır çizgisi Morphou’dan Nicosia’ya ve oradan Famagusta’ya kadar gidiyor. Yeşil çizgi adını verdikleri bölge ve Birleşmiş Milletler tarafından tampon bölge olarak belirlenmiştir. Halen Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında politik sürtüşme devam ediyor olsa da sınır geçişlerinde bir problem yaşanmıyor.

8-İçki Kültürü


İnsanların içinde körkütük sarhoş olmak genel olarak Kıbrıs’da utanç verici bir durum olarak kabul edilir. Unutmayın ki Kıbrıs’ın kuzeyi Müslüman, Güneyi de Ortodoks’dur. Adanın uyuşturucu kullanımına toleransı gerçekten sıfır.

9-Konuşulan Dil

Resmi dil hem Yunanca hem Türkçe. Tahmin edilebileceği gibi Güneyinde Yunanca ve Kuzeyinde Türkçe yaygın olarak konuşuluyor.
Eski bir İngiliz sömürgesi olmasından dolayı İngilizce de konuşuluyor. Yolda karşınıza çıkacak işaretler genellikle hem İngilizce hem Yunanca ve hem de Türkçe olacaktır.

10-Giyim Kuşam


Kıbrıs’ın giyim tarzı Avrupalılara çok benziyor. Unutmamanız gereken şey kutsal mekanlara girerken erkeklerin uzun pantolon ve uzun kollu kıyafetler giymesi. Kadınların da uzun etek ve yine kollarını kapatacak şekilde uzun kollu elbiseleri tercih etmesi gerekiyor. Kıbrıs bozulmamış doğal güzellikleri, eşsiz tarihi zenginlikleri ile Akdeniz’de cennet bir ada. Ada orkideleri, endemik bitkileri, Karpaz Milli Parkı’ndaki yabani eşekleri, uçsuz bucaksız kumsalları, Caretta Caretta’ları ve Chelonia Mydos ile doğa harikalarını sevenler için de ideal bir destinasyon olarak öne çıkıyor
Altın rengi uzun ve el değmemiş kumsallarıyla ünlü Kıbrıs’ın plajlarını keşfetmek istiyorsanız, Kıbrıs’ta keyifli bir tatil için Kıbrıs otelleri hakkında araştırma yapmaya hemen başlayın. Kıbrıs tatil paketleri ve erken rezervasyon fırsatları kaçırılmayacak kadar güzel. Çocuklar için de Kıbrıs unutulmaz bir tatil yeri.
Türk Hava Yolları, Atlasjet ve Pegasus Kıbrıs’a düzenli seferler yapıyor. Kıbrıs tatili önerileri için derlediğimiz bu bilgileri aklınızda tutmanızda fayda var. 9000 yıllık görkemli tarihi ile Kıbrıs sizlere en misafirperver karşılamayı sunuyor.


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder