28 Şubat 2014 Cuma

Türkiye Antik Kentler Tarihi ve Kültürel Miraslarımız

Phaselis (Tekirova – Antalya )
Phaselis şehri MÖ. VII yy’da 3 tane limanı olan bu şehir, MÖ. 690 ‘da Rodosluların kolonisi olarak kurulmuştur daha sonra Perslerin ve İskenderin eline geçmiştir. Roma, Bizans dönemine ait izler bulunmuştur.
Kalıntılar ; Liman, Ana Cadde , Kaldırım, Tiyatro, Tapınak, Mezar, Su Kemeri, Hamam bulunmaktadır. Ayrıca Çakılsız sahili ile Antalya’nın en güzel plajlarından biridir.
Pınara (Minare Köy)
Fethiye Kaş arasında Kaş’a bağlı Minare köyü yakınındaki harabeler Pınara harabelerine götürür. Pınara Liykia dilinde yuvarlak manasındadır. Şehir Xanthos’tan gelen Koloniler kurmuştur.
Troya savaşında Pınara’lı Okçu Pandaros’un adı öne çıkmıştır. Daha sonra şehre İskender hakim olmuştur daha sonra da Bergama krallığına geçmiştir.
Günümüze ; kaya mezarlar, lahit mezarlar, su duvarları, hamam, tiyatro, Agora, Odeon
Priene (Güllü bahçe – Söke )
Aydın Söke’de bir iyon şehridir. Bizans döneminde şehir piskoposluktu. Tapınak, Stadyum, Tiyatro, Agora, Zeus Olympos Tapınağı
Klaros
Klaros 12 ion kentinden olan Kolophan’a ait bir kehanet merkezidir. Apollon Tapınağı 26 x 46 m boyutlarındadır.
Antik Şehir Sillyon
Antalya ve Serik arasındadır. Perge ve Aspendos arasında yer alan Pamphylia şehri dik bir yamaca kurulduğu için etrafının çok az bir bölümü surlarla çevrilidir.
Sillyon MÖ. 3 yy da Kendi adını taşıyan madeni parasını basmaya başlamıştır. Şehrin ana giriş kapısında 2 katlı yüksek duvarlı yapı vardır. Yapının üstünde Pamphylia lehçesinde bir yazıt vardır.
Sillyon’un güneyinde Tiyatro, Odeon, Helenestik dönem evleri, Tapınak Necrapolis vardır.
Miletus ( Balat – Akköy )
Aydının ilçesi Sökeye bağlı Akköy yakınlarındadır.
MÖ. 7 yy da kurulmuş bir Roma şehridir. Bir liman kenti olmuştur. Şehirde Tiyatro, Hamam bulunmaktadır. Agora, Tapınak, Stadion Havuz, Çeşme, Heykeller, Seramikler bulunmultur.
Milet ismi Mitolojiye göre Apollon ile Girit Kralı Minos’un kızının çocukları Miletos’ dur. Felsefeci Thales’in şehridir burası. Tiyatrosu, dönemin en büyük tiyatrosudur.
Persler MÖ. 494’de kenti yakıp yıkmışlardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder