7 Mart 2014 Cuma

Tatillerinizde Para Tasarrufu İçin 10 İpucu



Para-tasarrufu-Kumbarası

Seyahat etmeyi, gezip görmeye meraklı mısınız? Tatil yapmayı seviyor ama hep imkansızlıktan mı yakınıyorsunuz? Neden para biriktirmeyi denemiyorsunuz?
Soru çok basit gelebilir, para biriktirmek, ama aslında bu çok da zor değil. Bazı pratik bilgilere sahip olmak ve bunları uygulamak yeterli.
#1− Sezon dışı seyahat edin. Tatil sezonlarında fiyatlar her zaman daha yüksektir.  Doluluk oranları yüksek olduğundan memnun kalacak yer bulmak da zor olabilir. Gezilecek yerler de her zaman daha kalabalıktır. Düşük sezon dönemlerde yapılacak tatil veya seyahatler,  hem düşük fiyattan dolayı daha ucuz tatil imkanı sağlar hem de görülecek yerleri keyifle gezip, kalabalıktan kaçmak fırsatı verir.
#2− Hafta içi seyahat edin. Hafta sonları tatile çıkma oranları daha yüksektir, bu da fiyatların daha yüksek olması anlamına geliyor. Bu sadece konaklama için geçerli olsa da kalabalığın getirdiği talep, mekânlarda yer bulma veya ulaşım sıkıntılarına yol açabiliyor. Hafta içi için ucuz uçak bileti bulmak daha kolaydır.
#3− Yemeğinizi kendiniz yapın. Tatile çıktığınızda apart otel türü yerleri tercih edip, kendi damak zevkinize göre yama yapabilirsiniz. Tatil beldelerinde yemek fiyatları çoğunlukla pahalıdır. Kendi yemeğinizi kendiniz yapıp para tasarrufu yapabilirsiniz. Tatilde de mi yemek yapacağım diye düşünmeyin, deneyin. Biriktirdiğiniz parayla Maldivlerde tatil yapacağınızı hayal edin!
#4− Lokal organizasyon ve aktiviteleri takip edin. Yaşadığınız yerde veya tatile çıktığınız yerde, belediyelerin veya sivil toplum örgütlerinin ücretsiz aktivitelerini takip edin. İlginizi çekecek aktiviteler ile tatiliniz renklendirirken paranız cebinizde kalır. Ücretsiz konserler, yarışmalar, sunumlar, sanat gösterileri veya film sunumları ilginizi çekebilir.
#5− Şehir merkezine bağlı kalmayın. Büyük şehirlerde, kalabalıkları çeken popüler mekanların dışında da gezilecek yerler, alış veriş ve eğlence mekanları vardır. Yeme içme, alışveriş ve diğer aktiviteler için bu bölgeler şehir merkezlerinden daha ekonomik fırsatlar sunar.
#6− Ucuz uçak bileti yakalayın. Uçak bileti masrafları, tatillerin en büyük giderlerinin başında gelir. Uygun uçak bileti araştırımken interneti kullanın. Çeşitli web sitelerinin sunduğu karşılaştırmalı uçak bilet fiyatlarını inceleyin. Sadece bir iki firmaya bağlı kalmayın. Adını bile duymadığınız yüzlerde güvenilir havayolu firmaları olduğunu unutmayın.

#7− Esnek olun. Eğer tatil tarihleriniz ile ilgili olarak esnek olursanız, bulduğunuz indirimli uçuş ve ucuz konaklama fırsatlarından daha kolay faydalanma şansı yakalarsınız. Sevdiğiniz otel, tur ve şehir hakkında takipte olun. Onların kısa süreler için yaptıkları indirim ve kampanyaları yakalayın. Tatilinizi buna göre planlayın. Sadece belli tarihlere tatilinizi sıkıştırmayın. Anlık fırsatlarla ele geçirilen sürpriz tatiller daha motive edici olabilir. #8− Popüler rotaların dışına çıkın. Popüler mekanların herkesin ilgi odağıdır, oysa bu mekânların dışında da ilgi çekici görülecek yerler vardır. Popüler turist destinasyonları her zaman daha pahalıdır. Yüzünüzü başka yönlere de çevirin. Burada söz konusu olan sadece para tasarrufu değildir, pek bilinmeyen çok ilginç gezilecek yerleri de keşfetmeye açık olun.
#9− Hafif seyahat edin. Bu aslında tatil ve seyahate çıkacaklar için altın kuraldır. Valizinize doldurduğunuz şeylerin çoğuna ihtiyacınız yoktur. Bir çoğu açılmadan geri getirilecektir. Tıpkı valizinize koyup kullanmadığınız şeyler gibi gardırobunuza da kullanmayacağınız veya nadir kullanacağınız şeylerle doldurmayın. Buna harcayacağınız parayla hafta sonları bir yerlere kaçamaklar yapın. Güzel anlar biriktirmek eşya biriktirmekten daha iyidir.

#10− Erken rezervasyon otelleri fırsatlarını kaçırmayın. Erken rezervasyon ile tatil planlamaya henüz alışamadık. Son 3 yıldır bu konuda yürütülen kampanyalarla turizm endüstrisi bu konuda bir bilinç yaratmaya çalışıyor. Çoğunlukla işimizin buna müsaade etmediği için uzun dönemli planlama yapamadığımızdan yakınıyoruz. Aslında neden olmasın? Şartları zorlayarak, işletmeleri bu konuda esnek olmaya dönüştürebilirsiniz. Deneyin. Para tasarruf etmenin daha yüzlerce yolu vardır. Sizin eklemek istedikleriniz var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder